Monday, May 17, 2010

Tiepetjes

Op het forum van fiets.nl is er een topic over de verschillende soorten fietsers, de verschillende stereo typen zijn echt raak. Nu ben ik daar ook al een tijdje naar aan het kijken. Zo ben ik een tijdje terug gered door type “oude mannetjes” en word ik doodmoe van type “gemiddelde snelheid”. Wat ik zelf voor type ben weet ik niet, wat dat betreft heb ik een beetje een blinde vlek. Ik noem mezelf een polder trapster en dat doe ik in een soort valse bescheidenheid neigend naar schaamte omdat ik niet altijd mooi meekom. Ik ben onzeker en moet er vaak aan herinnerd worden dat ik nog maar net fiets.


Wat mij wel opvalt is dat ik fietsers en hun soort weet te onderscheiden en dat ik nu ook eerlijker naar ze kijk. Vorig jaar ging ik eens fietsen met een vrouw tegen wie ik ontzettend opkeek wegens haar fietsstijl en haar materiaal loog er niet om. Inmiddels doe ik hetzelfde als zij vorig jaar en zie ik mezelf niet als held, dus misschien was deze vrouw ook wel gewoon een poldertrapster.


Dan is er nog het wedstrijdrennertje, een toffe gast die zich niet hoeft te bewijzen en mij , een sinds kort fietsende vrouw van over de dertig, er niet perse vanaf wil rijden. Hij en zijn soortgenoten rijden, helaas, zonder helm, in teamkleding op een nette “fiets-voor-een-jaartje”, ze laten mij mijn gang even gaan als ik aanzet en laten me genieten van mijn 15 seconds of fame en met een rustige tred en een warme glimlach halen ze mij na een tijdje in. Na een rit met hen ben ik wel eens bang dat ze me een enorme sukkel vinden. Maar ze hebben dat niet nodig, ze weten al dat ze goed zijn en willen best nog wel een keer met mij fietsen.


Dan is er de helaas nooit prof geworden wielertoerist en de op latere leeftijd begonnen sportieve, ziet u mij wel, man. Het zijn deze twee laatste types die ergernis bij mij oproepen...


Laat ik het volgende zeggen, de gemiddelde snelheid over een bepaalde afstand zegt bitterweinig als je daarbij je gemiddelde hartslag en de pijn in de benen en de snelheid van het herstel niet deelt. Pronken met 1 lange rit per week stelt niets voor zonder daarbij te melden wat de trainingsarbeid van de rest van de week is. In het wiel hangen met tegenwind bij een magere net fietsende dame is niet cool, sterker nog het is schaamteloos.


Als ik terug kom van een ritje en er wordt gevraagd naar mijn stats en ik deel ze om vervolgens te horen dat het wat magertjes is, vraag ik me altijd af of zo’n manspersoon een blik heeft geworpen op mijn trainingsschemaatje.  En of hij zich wel afvraagt waar hij deze autoriteit vandaan denkt te kunnen halen.


Neem bijvoorbeeld vorige week. Maandag heb ik 30 km voluit gereden, dat was mijn rondje van die dag, berezwaar om in zo’n hoge intensiteit te rijden. Donderdag in de kou 70 km gepakt en het moeilijk gehad, de kou vrat energie, het hoofd wilde niet en ik had het gevoel af en toe stil te staan. Gisteren rond de 80 km gereden en dat was fijn. De rit van 80 km was best indrukwekkend in iets minder dan 3 uur, maar wat zegt dit nu over mij als fietser?


De statistieken als een soort verlengde van je BMW op tafel leggen is niets bijzonders. Jezelf vergelijken met andere rijders is niet nuttig voor een toerist. Feit is: er zullen altijd mensen zijn die beter rijden en ook mensen die zwakker rijden, wat zegt dat nu over je eigen waarde?


Mijn rit beoordeel ik op een aantal punten, ja ik kijk naar mijn snelheid, ja ik kijk naar de afstand en de hartslag, maar ik kijk ook naar hoe snel mijn herstel is, hoe ik van de fiets stap en wanneer ik me weer fris op de fiets voel. Ik kijk naar mijn koppie, hoe heb ik de rit doorstaan? Heb ik rusteloos lopen jagen of was ik in concentratie en reed ik mijn eigen rit? Geniet ik van mijn sport? Voel ik me beter over mezelf?


Beste dikke mannen op te dure fietsen, de waarde van een poldertrapper zegt niets over de waarde van een net niet prof als jij, als je jezelf wilt meten aan de ander dan stel ik je een daglicentie en een wedstrijdje voor. Maar laat je stats van tafel als je ze neerlegt om ermee te schermen. Houd de lippen stil en laat de benen spreken en ….. bedenk je dat een goed gesprek er niet eentje van schreeuwen hoeft te zijn, communicatie is ook luisteren. Fietsen is geen one man show, tenzij je Fabian of Alberto heet en oppermachtige benen hebt.

13 comments:

 1. Ik bedoelde you're right. Maar was iets te gretig in reactie

  ReplyDelete
 2. mooie computer. Ook statistieken??

  ReplyDelete
 3. Ik rij graag een keertje uit de wind bij, en begerig kijkend naar de gestroomlijnde kuiten van deze polderflirtster ;-)

  ReplyDelete
 4. Ga gewoon lekker fietsen zonder tellertjes, apparaatjes en gedoe. Luister je nog veel beter naar jezelf! Dat zijn de laatste tijd mijn beste iets te dikke mannen rondjes. Vandaag overigens begonnen met 7x7 dagen streng regime om er net die paar kilo's af te halen die het weer wat prettiger maken.
  Die typetjes op het forum zijn overigens wel hilarisch leuk. Bij heel veel typetjes herken ik wel een paar aspecten, hoe zit dat bij you?
  Vandaag met een collega ook nog een lekkere maandag-ochtend-bij-de-koffie discussie gehad over van die Garmin dingen. Hij is het type dat dat soort dingen ook altijd wel heeft. Hij gaf eerlijk toe dat je er op de fiets eigenlijk niet zo veel aan hebt. Over de Polar 500 of zoiets die al je hartslagregimes bijhoudt en zones en zo was hij wel enthousiast.


  Schrijf ze en ciao!

  ReplyDelete
 5. Wow, je bent voor mij meer als de gemiddelde polderfietster hoor maar ik begrijp wat je bedoelt. Eigenlijk gaat het om het plezier dat je beleeft aan het fietsen, geweldig tempo en geweldig materiaal of niet. Ik ben half september begonnen met 10 minuten per dag op een hometrainer, na 11 jaar geleden aangereden te zijn door een auto en sindsdien afhankelijk te zijn van krukken of een rolstoel om me voort te bewegen. Als Local LiveSTRONG Leader wilde ik heel graag aan de Challenge in Austin deelnemen en dan bedoel ik ook deelnemen. Heb mijn arts gevraagd of ik eindelijk weer mocht bewegen en toen ben ik dus heel voorzichtig begonnen, 10 minuten per dag. Dat was al een enorme overwinning. Nu zit ik op een 13 uur per week, terwijl mijn arts en fysio me om de twee weken `keuren` en aangeven of ik nog verder mag. Vorige week heb ik van mijn fantastische LiveSTRONG collega´s van over de hele wereld een prachtige TREK 7.3 FX 10 gekregen als vervanging van de mij eveneens cadeau gedane fiets om buiten te rijden. Deze fiets werd verwoest in een tweede hit en run. Ik geniet enorm van het feit dat ik buiten kan rijden, als moet ik weer wennen aan het sturen, de smallere bandjes en de weersomstandigheden. Nu drie dagen gereden en het gemiddelde tempo lag rond de 23 km, niet hoog genoeg, en mijn TREK heeft een plat stuur omdat ook mijn schouder vernield werd in dat eerste ongeluk, dus niet eens een `echte`racefiets. Had voor mezelf eindelijk een LiveSTRONG fiets outfit bij elkaar gespaard (helaas ook vernield) maar eigenlijk zou ik die niet eens aan `mogen` hebben. Train nu binnen en buiten, minimaal een uur per dag en geniet met volle teugen. Dat zal voor de door jou bedoelde heren niet een meetellen als fietsen, maar voor mij is dat het zeker wel. Dus dank je voor deze leuke blog, ik ben het volledig met je eens.
  Annemieke(h)

  ReplyDelete
 6. Annemieke ik vind het supercool, wat een doorzettinsvermogen!

  ReplyDelete
 7. Iedereen geniet op zijn eigen manier van verschillende aspecten van het fietsen (de inspanning, het materiaal, je krachten meten, je grenzen verleggen, de koersen, de wedstrijden, de bergen etc.) . Ik heb geen waarde oordeel over fietsers die van andere aspecten genieten dan mijzelf alhoewel sommige me beter liggen dan anderen. Mijn enige criterium is dat je als mens maar ok bent (en dat hoeft niet eens "super" te zijn..:-)

  ReplyDelete
 8. Wat een gezeik zeg over wat voor type fietsers er zijn. Fietsen is nou eenmaal iets wat iedereen op kan pakken. Het is niet iets bijzonders ofzo. Het leuke aan fietsen is juist dat het toegankelijk is voor iedereen.
  Je koopt een fiets en een mooi pakkie en je gaat je verdiepen in het fietsen. Ieder op zn eigen manier. De één fanatiek de ander wat minder. En dat verschilt ook weer per persoon. Je zou je eens wat minder druk moeten maken om anderen en wat anderen van je vinden. Ga gewoon lekker fietsen.

  ReplyDelete
 9. Grappig, het roept wel veel bij mensen op hoor deze blogpost, leuk om te zien!

  ReplyDelete
 10. Hier een bericht van een dikke man op een te dure fiets! Nee hoor, valt wel mee (met die fiets dan :-)). Ook ik houd erg van statistieken, wat ik vooral leuk vind is om deze af te zetten tegen de statistieken van mijn eigen eerdere ritjes. Heeft inderdaad geen enkele zin om te vergelijken met anderen, zeker niet om daar nog stoer of pocherig over te doen. Beetje flauw eigenlijk.
  Groeten en schrijf ze,
  Dennis.

  ReplyDelete
 11. Mooi bericht weer Rose! Ik rijd zelf overigens op een veel te dure fiets. Hier ben ik me volledig van bewust en ik hoop ooit half zo goed te worden als mijn fiets. Dat zit er helaas hoogst waarschijnlijk niet in. Ik merk wel dat op het moment dat je op een sjieke fiets rijdt, mensen meteen anders naar je gaan kijken. Zelf ben ik de laatste tijd nogal van de statistieken maar dat is vooral omdat ik op alle mogelijke manieren erachter wil komen of ik goed bezig ben in training voor de AD6.
  Ik irriteer me niet aan die figuren die je zo geweldig (en heel herkenbaar)beschrijft in je blog. Ik kan er wel om lachen.
  Ik geloof dat ik zelf niet zo ben al zien andere me misschien weer anders ;)
  Wellicht tot op 3 juni? Dan kom ik een SIS gelletje bij je halen!
  AJ

  ReplyDelete
 12. Uiteindelijk is iedereen een "typetje".

  ReplyDelete