Tuesday, June 8, 2010

klein menselijk leed

Ik ben behoorlijk merken trouw, daarnaast ben ik licht obsessief en een enorme fietsfanaat met een lichte hang naar materiaal-freakish-tendicies. Met andere woorden ... “aan mijn fiets geen rommel”, “wat de boer niet kent dat vret ie niet” en “baas over eigen bike”.

Paniek in huize poldertrapster, vanuit mijn werk in de stromende regen naar huis geploeterd op mijn nette racefiets. Op full carbon wielen, water plasjes in de schoenen en een lege maag. Direct nadat ik thuis kwam heb ik een lekkere pasta gegegten en terwijl ik de Lance Armstrong docu op de Belg keek besloot ik mijn fiets goed schoon te maken.

Ik hang altijd mijn fiets op, klik de wielen eruit, neem het frame en de wielen af met een sopje, haal altijd de ketting eraf, maak de casette los en reinig elk gaatje en hoekje fiets grondig. Het is namelijk mijn overtuiging dat als ik goed voor mijn materiaal zorg ik er langer plezier van heb. Ik heb niet bijzonder veel geld, dus voor een nieuwe fiets zal ik zeker een paar jaar sparen. Tot die tijd rijd ik graag op een frisse fiets.
Mijn witte stuurlint dient ten alle tijden spierwit te zijn, hiervoor gebruik ik zeep uit Frankrijk. Gewone handzeep uit Marseille. Het vuil op een stuurlintje is vaak vet van de handen gemengd met transpiratie vocht, handzeep is het beste middel om dit op te lossen.

Mijn frame is mat zwart met mat wit, hiervoor gebruik ik meestal afwasmiddel, rijkelijk aangebracht met een spons en lauw water. Voor de witte delen in de buurt van mijn ketting en de casette gebruik ik ketting ontvetter en een doekje. Een liter ketting ontvetter van Shimano kost maar 9 euro ofzo... het zorgt ervoor dat prut uit mijn ketting geen lelijke vlekken achterlaat op mijn frame. Mijn fiets ziet er dan ook nieuw uit, een vieze racefiets op de weg is “not done” en ik merk dat mijn moraal en vertrouwen toeneemt als mijn fiets er fris uitziet.

Mijn wielen neem ik af met een sopje. Wel een nieuw sopje, anders smeer ik alleen maar vuil van het frame uit over mijn velgen. De spaken loop ik na en ik voel terwijl ik ze schoonmaak of de spanning er nog op zit. De banden maak ik ook schoon en terwijl ik dat doe loop ik ze na op scherfjes, scheurtjes of ander potentieel onheil. Kleine stukje glas wip ik uit de band zodat ze deze niet alsnog lek kunnen prikken.

De paniek in huize Poldertrapster wordt veroorzaakt doordat ik mijn kettingsmeermiddel niet kan vinden, nu heb ik wel vervangende staan, maar dat is een ander middel en niet het product dat ik gebruiken wil.
Als je zo product specifiek bent als ik en met plezier voor je fiets zorgt dan ben je bereid om de producten uit alle hoeken van de stad en het land te halen. Zo haal ik mijn ketting ontvetter bij Kaptein, het spul om het frame van mijn andere fiets te doen glimmen bij Lohman, mijn witte pasta schaf ik aan op mijn werk bij de Haan en mijn kettingsmeer koop ik in Zeist bij Epbike.

De reden dat ik deze specifieke kettingsmeer gebruik is omdat deze op wax basis is en deze lube als beste uit vele testen komt. Het is makkelijk in onderhoud en mijn ketting is niet zo snel vies en zwart als met andere producten, zoals Shimano lube of Pedro’s. Ik hoef mijn ketting alleen af te nemen met een doek na het rijden en 1 keer per week gooi ik wat nieuw product erop. Na een rit in de regen maak ik het schoon met water en het product kan er weer op.

Ik heb net een uur zoekend, vloekend en tierend door het huis gerend, eerder deze week zette ik mijn kettingsmeer op de trap, in het gedeelde trappenhuis, waar het nu niet meer staat. Ik heb aangebeld bij mijn pillenslikkende, naar gabbermuziek luisterende, blowende buurman en daarna ook bij de oudere mensen die beneden wonen. Ik wist zeker dat de oorzaak bij hen lag. Daarna heb ik voor de zoveelste keer tussen mijn fiets gereedsschap gezocht en ik vond .... NIETS helemaal niets!

Dit middel wat ik zo graag gebruik heet Squirtlube en is te verkrijgen bij die winkel in Zeist en via de site van de persoon die het product in Nederland “doet”. Op die site staat helaas geen overzicht van winkels die het verkopen. Nu gaat mijn vriend in Zeist morgen naar de Alpen om te fietsen en is zijn zaak dicht. Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen, ik heb het mindere product op mijn ketting gegooit voor morgen en heb de importeur een mailtje gestuurd, hopelijk doet hij morgen het flesje op de post. Middelen op basis van wax, zoals Squirtlube mengen niet lekker met middelen zoals Pedro dry lube of de lube van Shimano. Als mijn flesje binnen is zal ik mijn ketting schoonmaken en weer met een stille, met Squirtlube gesmeerde ketting rijden.

Hopelijk begrijpt de importeur mijn nood.

5 comments:

 1. Een sopje van afwasmiddel? Hmmm...ik gebruik altijd een sopje met Valma Wash&Shine (voor de auto). Geclaimde eigenschappen: "reinigt grondig zonder strepen, herstelt de glans, voorkomt roest en laat de bestaande waslaag intact". En voor de ketting onlangs een experiment gestart met Finish Line Ceramic Wax Lube. Ben er nog niet uit of dit nu een beter resultaat geeft dan de bekende Teflon spray...

  ReplyDelete
 2. Dat is dan wel weer handig aan een mat frame asl het mijne, dreft volstaat. Op mijn andere, wel glans, gebruik ik echt wel glans middeltjes :)

  ReplyDelete
 3. Zo zeg, jij doet dat grondig. Ik heb mijn ketting nog nooit losgehad. Ik zal toch eens een kettingpons gaan kopen.
  Een schone fiest, dat ben ik met je eens, is belangrijk.

  ReplyDelete
 4. ik heb zo'n linkje waarmee ik mijn ketting open en dicht kan maken

  ReplyDelete
 5. Rose,
  Die Squirtlube kun je ook bij Salden bestellen in een halve liter fles. Kun je voorlopig mee vooruit!

  ReplyDelete