Saturday, January 16, 2010

Het kan moeilijk, het kan makkelijk, hoe dan ook ...... het kan!

Soms kies ik ervoor om dingen wat ingewikkelder te maken dan dat ze zijn, of wat groter. Daardoor raak ik weleens in paniek, nu heb ik gelukkig geleerd om af en toe om hulp te vragen, zodat dingen wat soepeler verlopen.
Nu is het wel van belang om bij de juiste persoon of personen om hulp te vragen. Je gaat niet bij de bakker naar advies voor een stukkie vlees vragen. Of naar de kapper voor hulp bij je bankzaken. Of dat je naar je vader gaat om te vragen of je haar goed zit, of je huisbaas voor advies voor het vinden van een nieuw huis. Of naar de fysio om de banden van mijn fiets te bespreken, nou dat is dus al niet helemaal waar, want mijn fysio fietst. Het gaat er meer om dan je weet waar je naartoe moet voor hulp. Bijvoorbeeld aan mijn fietsmaatje advies vragen in hoe ik de beste levenskeus kan maken, mijn fiestmaatje is net zo'n idoot als ik, dat is dan toch niet verstandig.
Heel logisch allemaal.
Dus....
Ik heb een mooi setje fietswielen gekocht en die heb ik op mijn fiets gezet en er is iets niet goed.
Ik ben lid van een forum, daar hebben we het over fietsen, de hele dag, vinden we leuk, wij zijn immers fietsers.
Ik ben ook helemaal blut.
Ik heb hulp nodig met die wielen.
Ik ben een beetje in paniek, want die wielen doen het niet zo goed.
Ik baal ook, ik had namelijk al zo graag met die wielen willen rijden.
Ik heb om hulp gevraagd en aangezien het over fietswielen gaat  heb ik niet om hulp gevraagd bij de bakker, niet bij de kapper, niet bij mijn vader, niet bij mijn huisbaas, niet bij mijn fysio, niet bij mijn fietsmaatje en niet bij de fietsenmaker, want ik ben immers blut, dat komt overigens doordat ik die wielen heb gekocht en ik vind het een beetje dom van me dat ik dat doe van het kleine beetje geld dat ik heb. Ik heb liever niet dat, dat openbaar wordt.


Dus ik ben naar het fietsforum gegaan. Dat zijn hele toffe mensen die echt bereid zijn me te helpen en zij helpen mij ook echt, alleen ik was natuurlijk al in paniek VOORDAT ik ze om hulp vroeg.


*** hier volgt een transcript van het gesprek op het forum ***

Rose: “Ze staan mooi,ziet er leuk uit, alleen ze doen het niet. 
Als de fiets hangt en ik draai aan de trappers en het wiel draait en ik laat de trappers los dan gaan ze in schokken door. Als ik ze terugdraai komt de ketting slap te hangen.
GVD kutwielen, ik ben boos nu op die dingen, anyway toevallig is er morgen iemand hier die meer van fietsen af weet dan ik en misschien ziet hij wat er mis is. Ik had iemand aan de telefoon die zei dat het weleens vanbinnen in het wiel zou kunnen zitten, iets met de lagers ofzo. Kan wel janken.
Het komt wel goed hoor, daar niet van, maar het is wel balen.”Forumlid A: “Hopen dat het morgen opgelost is voor je Rose
Doen de wielen dat ook als je ze gewoon een spin geeft in je hand en ze vastpakt aan de snelspanners zodat het wiel vrij kan draaien?”Rose: “aan de snelspanners, dat ga ik nu proberen.....
bedoel je nu dat ik ze uit de fiets moet halen en dan vastpakken aan de snelspanners en dan draaien?
JA dat doen ze, hoe wist je dat? Wat betekend dat?”Forumlid B: “Klinkt als een probleem met het freewheel, dat die niet goed vrijloopt. Misschien komt het door teveel en dik vet wat in de body zit en daardoor de palletjes niet goed aangrijpen/ of juist weer terugkomen.”
Rose: “Dus wat moet ik doen dan?”


Forumlid D: “Als je de cassette met de hand rond draait, met je wiel nog steeds uit de fiets....loopt ie dan soepel?”


Forumlid C: “FF rondje rijden en kijken of het over gaat. Of komt je ketting zo slap te hangen dat dat niet kan. Pak anders het losse wiel eens bij de casette en laat hem flink draaien(zodat de body stilstaat)
Dat ze het los in de handen niet doen is niet gek, dan draait de body immers niet.”


Forumlid A: Yep Forumlid B zegt het al
Dat het met schokken gaat klinkt niet goed, volgens mij kan de body wel de vuelta's afgehaalt worden, dus deze kan afzonderlijk vervangen worden of gerepareerd worden.
fototje:
Als het niet simpel op te lossen of te repareren is zou ik even aan de persoon waar je de wielen van kocht vragen wat je kan doen. Of misschien zijn er mensen op het forum met verstand ervan, ikzelf heb nog nooit een body eraf gehaald.
Iig, als het door een dikke laag vet komt gaat het weg, maakt ook verder geen enkele herrie dan lijkt me.”


Rose als antwoord op de vraag: Als je de cassette met de hand rond draait, met je wiel nog steeds uit de fiets....loopt ie dan soepel?: “ja ik denk het wel, dat had iemand me aan de telefoon ook gevraagd en ik vond het niet stroef of zo, ik voel geen weerstand.
@ Forumlid C Als ik de fiets heb hangen en trap terug zeg maar dan komt de ketting slap te hangen. Als ik vooruit trap en dan stop dan doet ie om en om als of het een fix is en dan weer normaal, heel even fix dan weer normaal etc.
Cool ik heb een fix met versnellingen, mag ik dan nu met deze fiets de baan op?
 
Maar ff serieus, is het wel verstandig om er een rondje op te rijden als er iets niet klopt?”

Forumlid D: “Ligt je ketting nog wel goed op je derrailleur?
Goed over de cassette?
Heb je even geschakeld toen je wiel erin zat?”

Rose: “ja heb ik, ik zet me versnelling altijd io dat ie op de kleinste gaat voordat ik het wiel erin zet, dat is makkelijker namelijk vind ik. Dan trap ik klik ff wat met de versnellingen en dan laat ik los, zo kwam ik erachter.
het is wel zo dat als ie op de allerkleinste staat dat ie het heftiger doet dan op de allergrootste, maar dat leek me wel logisch daar die kleinste ook zwaarder is”

Forumlid C: “Probeer zoals ik net tikte: pak de casette beet(desnoods met een doek om joe vrouwenhandjes te beschermen  en laat het wiel eens flink draaien. Misschien verdeeld het vet zich dan een beetje en gaat het over. Hoor je geen onregelmatige geluiden wanneer je dit doet?”
Forumlid D: “Yep, effe rommelen met draaien!
Fiets op de kop, wiel een zwieper en je crank tegenhouden is ook een methode.”

Rose: “ja dat weet ik nu al niet meer, alles klinkt nu alsof het niet goed is, hij tikt natuurlijk en in het tikken lijkt een cyclus te zitten een soort zeik momentje waarin het lijkt alsof ie moeizamer gaat, snap je wat ik bedoel?
@ Forumlid D, dan draait de castette af en toe met het wiel mee en af en toe niet”

Forumlid A: “Ter aanvulling van Danny, als je de afstelling goed wil checken dan is hier nog een handig filmpje daarvoor

http://www.youtube.com/watch?v=SkzvfCaIbyQ
Willekeurig forumlid op reactie op de opmerking van Rose
(ja dat weet ik nu al niet meer, alles klinkt nu alsof het niet goed is, hij tikt natuurlijk en in het tikken lijkt een cyclus te zitten een soort zeik momentje waarin het lijkt alsof ie moeizamer gaat, snap je wat ik bedoel?):

“Dat laatste lijkt me vrouwen-eigen...”
Forumlid C: “NEE dat doen wij niet “
Forumlid D: “Afstelling zal het niet zijn, met je ander wielen had je geen problemen.
Moet gewoon een kwestie van wisselen en rijden zijn.
Ook dat zeikmomentje klinkt als een niet lekker lopende body.
Je bent op dit moment flink aan het draaien?
Als je je crank vasthoud en de ketting ligt erop....dan kan je cassette nooit met je wiel meedraaien.

Rose (inmiddels pissig op willekeurig forumlid): “luister, hier heb ik nu geen ruimte voor, ik ben pissig ik heb mijn laatse geld uitgegeven aan wielen die voor mij heel duur zijn, ze zitten erin en er gaat iets niet lekker, ik houd me in om je nu niet plat te schelden, dat is niet persoonlijk maar ik hoop op iemand om het op af te kunnen reageren want ik baal enorm. Je grapje kan elk ander moment van de dag leuk zijn, niet asl ik gezeik heb aan mijn fiets.”
En vervolgens Rose als reactive op Forumlid D: “@ Forumlid D, dat probeert ie dan mee te draaien en dan gaat mijn derailleur een tikje en komt de ketting in een boogje en dan komt alles weer goed en dan gebeurt het weer.”
Forumlid D: “Ik denk echt dat het teveel vet is, dat komt wel goed. Anders heb je toch nog gewoon garantie. Is ook balen, maar geen paniek!
Gaat zeker goed komen.
Klinkt heel lullig, maar draai nog een tijdje.
Ik woon een beetje ver weg om ala minute te komen kijken, maar misschien dat je bezoek van vanavond het ineens ziet.
Anders komt er een andere oplossing!”

Forumlid L: “Zit je cassette er wel goed op? Tot en met het laatste kransje, i.e. zit ook het laatste kransje op de body en niet toevallig er tegenaan geklemd?”
Forumlid P: “Heb je Shimano 10 speed? Heb je dan die extra spacer die achter de cassette moet er ook wel op gezet? Ik ben dat een keer vergeten op een DT naaf en toen liep de cassette aan tegen de spaken.”
Rose, de volgende dag: “Het wiel.....
er was net iemand hier en het blijkt dus dat ie niet soepel loopt, en nu?”

Forumlid C: “Zou het door overtollig vet kunnen komen of is het iets anders?
Als het iets anders is zou ik zeggen, wiel trug naar de verkoper!”

Forumlid P: “Volgens mij kan een body niet eens vastlopen door teveel vet. Juist eerder het omgekeerde, dat hij niet meer aangrijpt.”
Forumlid C: “Das waar. Maar zoals ik het begrijp loopt ie niet echt vast maar loopt ie iets zwaarder, heb ik ook eens gehad met mn winterfiets, veel van die rommel dat vet oplost ingespoten en daarna was het over(ik mishandel mn winterfiets graag”
Rose: “Okay, laat me raden... eerst nog even blijven draaien zeker?”
Ik ben inmiddels echt een beetje in de war. Ik had het mezelf veel makkelijker kunnen maken, ik had bijvoorbeeld meteen naar de fietsenmaker kunnen gaan OF gewoon 1 persoon om hulp kunnen vragen OF even kunnen wachten totdat ik niet meer half paniekerend door het huis rende. Nu, ik heb iemand gevonden die mij gaat helpen, al met al komt het wel goed.
Maar je zou toch denken dat ik na 33 jaar al wel wist dat het voor mij beter is om even stil te zitten en na te denken VOORDAT ik iets doe?
Ik sprak van de week mijn broer en zei tegen hem dat ik toch ook een keer volwassen moet worden, mijn broer kent mij al een tijdje en zijn reactie was lachend, maar liefdevol: "maar lieverd, moet dat persee in dit leven?"
Ik kan enorm lachen om dit soort momenten en om mezelf. Dit maakt dat ik mezelf leuk en grappig vind.
En ook maakt dit dat ik het leuk vind om te fietsen, fietsers zijn over het algemeen best unieke types en ik pas er goed bij. En die gasten op het forum, die zijn toch goud waard!

1 comment:

  1. Sommige kleine meisjes worden gelukkig nooit groot. :)

    ReplyDelete