Saturday, March 12, 2011

Mooi-weer-stress

Elk weekend, zo vanaf een uur of negen is het verzamelen geblazen. Bij ons in Amsterdam doen we het bijvoorbeeld bij het Kalfje aan de Amstel. In Zeist doen ze het bij EPbike of bij die sportschool. In Eerbeek doen ze het om tien uur bij Last Gear. “Alle fietsers verzamelen! Lekker een paar uur trappen en op tijd weer thuis!” Een tijdje terug vertelde iemand me dat, dat zo hoort. “Fietsen, dat doe je in de ochtend.” zei hij stellig. Ik heb dan soms - als ik om negen uur achter mijn fruit met yoghurt of het gaanontbijt met een espresso zit in mijn pyamabroek met de tv aan - een beetje de zenuwen.  Duizenden gedachten gieren door mijn hoofd: “Had ik nu op de fiets moeten zitten? Dat hoort immers zo. In welk boekje staat dat dan? Ik vind het gewoon fijn om lekker te ontbijten nadat ik wakker werd van het daglicht. Wat zullen de andere fietsers wel niet van me denken.”

Fietsen hoeft niet persee in de ochtend, het is alleen voor sommige mensen wel zo handig, want door de week zitten ze op kantoor en in het weekend willen ze naast hun hobby – fietsen – ook nog wat aan hun dag hebben en kunnen ze er zijn voor hun partner en eventueel de kinderen.

Vandaag is het mooi weer, het is een graad of dertien, een slap windje en een zoet zonnetje. Tout fietsend Nederland zit op zijn carbonnen ras paardje om de wegen des provincie aan te doen. Het is inmiddels een uur of twaalf, dus de eerste groepjes zijn al bijna thuis. Het is mooi weer, we zetten alles aan de kant, we gaan fietsen, fietsen is immers een zomersport.... zo zegt men. Laat ik nou juist vandaag geen zin hebben in mijn fiets. Laat ik nu gewoon mijn boodschappen willen doen en een wasje willen draaien. Het hondje uitlaten en een koffie op het terras. Het zaterdagkrantje willen lezen en lekker vroeg in de middag een pastaatje willen eten. Laat ik nou gewoon met de gedachte spelen om met de ramen open en opera op de radio lekker appelflapjes te gaan bakken en op te peuzelen op het bankje voor het huis, terwijl ik naar de vogels luister... dat dus.

Maar ja, het is mooi weer, dus we moeten fietsen.

Ik ga me niet gek laten maken. Ik ga doen waar ik zin in heb! Hoezo de geldende fietsnorm volgen? Ik zit door de week toch niet op kantoor? Ik deel mijn eigen uren in! Ik fiets door de week vaak overdag, omdat ik dan in de avond werk.

Daarbij, we hebben het hele voorjaar nog, dit is niet de laatste mooie dag hoor!

Nee ik ga niet mee met de massa! Vandaag ben ik een kleine fiets anarchist! Ik ga lekker naar de Appie en koop appels en bladerdeeg, zodat ik appelflapjes kan bakken... 

9 comments:

 1. Hoi Rose, wat een leuke blog schrijf je. Wat me opvalt is dat ondanks dat fietsen een groot deel van je werk is, je er zelf op z'n minst een haat liefde verhouding mee hebt. Volgens mij is het niet je echte passie. Het maakt je blog wel een stuk leuker en spannender. Keep it up!

  ReplyDelete
 2. Als je het heel letterlijk leest wel ja, als je ziet dat ik vaak bepaalde levensthema's ophang aan het fietsen en bepaalde punten benadruk, dan zal je zien dat het anders is. Bijvoorbeeld het stukje van vandaag, dat had ook kunnen gaan over vrienden die in het park zitten met mooi weer en ik die niet mee wil doen. Als je mijn blog leest en dieper kijkt, zul je zien dat het eigenlijk niet over fietsen gaat.

  ReplyDelete
 3. Ik ben eerlijk gezegd niet op zoek naar diepere betekenissen ;) Ik vind het een leuke blog om te lezen, that's it.

  Volgens mij vind jij fietsen kijken, en je tussen fietsers begeven, veel leuker dan hetzelf fysiek te doen. Het is maar een opinie.
  Succes verder.

  ReplyDelete
 4. Nou ik kan je vertellen dat je het verkeerd hebt :)

  ReplyDelete
 5. @Wouter ik lees het ook zo eerlijk gezegd. Er staat niet vaak iets positiefs over de trainingen of tochtjes enz. Maar de Blog leest leuk en Rose schrijft gewoon goed. Waarschijnlijk heeft ze zelf nog niet door dat ze niet heel veel fun qua fietsen uitstraalt. Wel wat schrijven en lezen betreft.

  @Rose, complimenten voor je Blog, ik lees altijd met veel plezier je stukjes en kijk uit naar je eerste stukken in Fiets! Enig idee wanneer?

  ReplyDelete
 6. Is goed heren, hierna houd ik op met dit gesprek, maar kan je dit schrijven als je niet van fietsen houdt?  http://rosementink.blogspot.com/2010/11/vlinders.html

  http://rosementink.blogspot.com/2010/09/de-koers-en-italiaanse-muziek.html

  http://rosementink.blogspot.com/2010/06/tegen-de-wind-aan-leunen.html

  Ik vind al dat positieve niet boeiend, ik houd van het grensgebied, daar waar het net een beetje raar wordt. De dingen die ik bedenk als ik het niet naar mijn zin heb.

  Ik maak hele grappige dingen mee op de fiets, maar die zijn leuk als je erbij bent, niet om te beschrijven. Ik denk niet dat je uit mijn teksten mijn gevoel voor fietsen kunt halen, je kan wel lezen dat ik bang ben voor nieuwe dingen, dat ik bloedserieus ben en rete braaf met een tikkeltje vermoeiend.

  xox rose

  ik nodig je uit om een keer mee te fietsen, praten we daarna verder :)

  ReplyDelete
 7. Hey fietsprinses, wil je je appelflaprecept met ons delen?? Grtz Zeeley

  ReplyDelete
 8. hahaha ik heb ze uiteindelijk niet gemaakt, ik ben het kampioenschap van amsterdam gaan kijken op sloten :)

  ReplyDelete
 9. Hoi Rose,
  Dat tikkeltje vermoeiend kan ik me voorstellen als je overal zo serieus op in gaat! Klinkt als, hoe jaag ik lezers weg door ze van mijn (schrijf) intenties en inhoud te willen overtuigen/opdringen.
  Volgens mij is lezen net als abstracte kunst, je ziet en haalt eruit wat jezelf ziet leest en/of voelt.

  Je moet je lezers in hun waarde laten en ze niet van je gelijk willen overtuigen.
  Misschien kan je beter appelflappen gaan bakken :)

  ReplyDelete