Monday, November 15, 2010

wintertraining

Waar sommigen een pootje over maken, anderen de fiets tijdelijk aan de wilgen hangen en enkelen de crossert of mtb pakken zijn er nog die uitzonderlijken die ervan uitgaan door te fietsen in de winter. Overschoenen, beenstukken, lange broeken, windstoppers, helmmutsjes en handschoenen worden aangeschaft aan het eind van de zomer. De moed is vol. Heroische beelden op het netvlies van tochten door bar en boos, terwijl buiten de zon nog schijnt en de tenen nog vrijelijk bewegen in de surfslipper.

Een paar weken geleden heb ik mijn eerste trainingsrondje in het donker gereden. Mijn niet zo geliefde rondje ringvaart. Vanaf huis, via Sloten, langs de vaart en over Amstelveen richting huis is voor mij net onder de 80 km. Dan is er de korte variant, waar ik de ringvaart zuiver rondrijdt en die is rond de zeventig.
Een trieste rit, vind ik het altijd, langs de dorpen en het water. Meestal, zo rond de kop steekt de wind op en waait ie recht op mijn poffertje. Al wat rest is trappen en accepteren dat als ik bij Crucius ben, het net wat beter wordt.

De ringvaart was mijn eerste fietsroute. Onderweg zie ik allemaal punten waar ik ooit weleens wanhoop heb gevoelt omdat ik toen als beginnende fietser echt nog niet verder dan veertig kilometers trappen kon. Tegenwoordig rijd ik die plekken voorbij, met een hoge cadans en het hoofd opgeheven, veertig is voor mij geen woest getal meer.

Ik heb mij voorgenomen om deze winter in-ieder-geval het rondje twee keer per week te rijden. Dit besluit stamt uit eindjuli-net-voor-augustus.

Rondje Ringvaart, half November, de realiteit... de lucht is koud, de zon lijkt enkele meters boven de weide te hangen, automobilisten willen naar huis. De wind, noord-noord-oost-ofzo, voelt scherp en hard.
Ik herrinner me vorig jaar, zo ongeveer rond eind-januari-begin-februari, de ringvaart was kaal en grauw, het weer grillig en de weg was leeg.

De opbouw van het seizoen begint voor velen in November.  In de winter, als er niet gekoerst wordt, is het tijd - of is er eindelijk tijd - voor het begin van de rustige duurtrainingen. In tegenstelling tot de mooiweerfietser maken de ietswat-serieuzerer-amateurs-tot-en-met-de-eliterenners-met-contract juist in de wintermaanden hun eenzame, koude uren. 

Vorig jaar zag ik een interview met Gesink en het begeleidende filmpje was er een van zo’n duurtraining. Het sprak me aan, ik wilde erg graag hetzelfde doen. De disipline hebben om in de winter een duurtraining te doen. Een aantal per week......

Ik zag een foto van een raborenner in de sneeuw, een lege weg, guur weer en die renner. Die renner die ondanks de omstandigheden, het kon opbrengen om in zijn eentje, gevolgd door de fotograaf, de besneeuwde wegen te trotseren. Bedwelmd door mijn hang naar romantiek en heroische momenten stelde ik me voor hoe ik dit ook zou gaan doen. Hoe ik, als nog-niet-eens-een-b-amateurtje, uren en uren zou gaan trainen, net als de profs.

Daar zit ik dan vandaag, zo half-november-aan-het-eind-van-een-zonnige-dag, ik heb mijn fiets niet aangeraakt. Over een uurtje ga ik schaatsen, met wiebel enkels op echte noren... mijn slippers staan onder mijn bed. Net als ik verlangen ze ook weer naar hoog-zomer-als-de-lucht-warm-is-en-de-benen-goudkleurig-bruin... ach het is behelpen.

4 comments:

 1. Hoi Rose (naamgenoot),

  Leuk je artikel en herkenbaard. Vorig jaar ging ik rond deze tijd nog elke dag (4 of 5 x pw) naar werk op de racefiets (heen&terug 45km). Door weer en wind en daar had ik mezelf versteld door staan dat ik een bikkel was. Tot aan de 1e wk van december dat ik toch echt af moest stappen vanwege sneeuw en gladheid. Ja zelfs nog -3 doorstaan. Als je er in zit dan ga je door want het gevoel bij thuiskomst is groter dan de gedachte dat het niet lekker is. Dat was toen mooi.

  Dus dit jaar zouden we ook zo gaan bikkelen. Helaas verliep mijn fietsseizoen niet zo succesvol. Door dat ik in de wintermaanden (feb10) begonnnen was met spinnen en hardlopen (helemaal enthousiast) en daar weer in maart op de gewone racefiets had ik mezelf al helemaal overtraind eind maart. Dat is niet veel beter geworden en mede door tennissen ook niet meer in ene goed wielerritme gekomen. Maar goed eind van de zomer zou ik na het tennisseizoen wel knallen zoals vorig jaar t/m dec.

  Niet dus, ben nu weer aan hardlopen en spinnen en daar de racefiets voor opzij gezet. Dat bikkelen in het najaar tot in winter is me niet gelukt. Maar dat heeft denk ik ook te maken met het hele wisselende najaar. Heel veel regen. Dus ik begrijp heel goed dat jij andere dingen doet dan je rondje bikkelen :-) En groot gelijk!

  Leuk je via LieuweH twitter via je profiel je blog te hebben gevonden.

  Volgend jaar weer knallen op de fiets en in de tussen tijd andere sporten. Dat schaatsen wil ik ook weer gaan doen om klaar te zijn voor mooie tochten ...

  Groetjes,
  Rose (naamgenoot)

  ReplyDelete
 2. Hoi Rose (enige naam overigens)

  Ja we kunnen plannen wat we willen, voor mij is het belangrijk voor ogen te houden dat ik fiets als hobby, niet als leven :) dat vergeet ik soms namelijk

  Rose

  ReplyDelete
 3. Rose,

  Ja maar de drive en enthousiasme is soms veel groter dan het lichaam aan kan. Dat is bij mij zo ... met een snufje eigenwijsheid.

  In the name of the Rose ...
  Mijn moeder vond het leuk om me vanaf m'n 12e Rose te noemen ipv Roos (heette daarvoor Roosje, volledige naam Rosemarijn).

  Rose

  ReplyDelete
 4. Ik ben een Rosalie, maar mijn nichtje van twee noemt me roosje

  ReplyDelete